Blog


Het nut van emoties

Soms gebeurd er iets en wordt je geraakt. Je begrijpt het niet maar je voelt het wel. Diep van binnen komt de emotie omhoog en wanneer je deze toelaat voel je je bevrijd. Het voelt kort maar krachtig als je je aan deze kern overgeeft. Hoe sta jij in verbinding met jouw emoties? Kun je er makkelijk contact mee maken of juist niet? Vind je het spannend om je emoties te uiten en houd je je liever in? Sta je scherp afgesteld? Ik neem je graag mee in het nut van emoties, zodat je meer begrip voor jouw emoties kunt krijgen en wellicht nieuwsgierig wordt om ze te onderzoeken.

Lees meer »

Een balans tussen geven en ontvangen

Misschien merk je het wel eens bij jezelf. Het kost je weinig moeite om te geven aan een ander, maar ontvangen van die ander? Je voelt al snel dat je er iets voor terug moet doen en het schuurt en wrijft als je dit niet doet.

Lees meer »

Herstelgericht als verrijkend perspectief

Een ontwrichtende situatie of impactvolle gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een burn-out, kan veel teweeg brengen in ons lijf. Hiervan herstellen is een persoonlijk proces. Toch zijn er een aantal kenmerkende fases te onderscheiden in een herstelproces. We worden eerst overweldigd door de situatie en gaan vervolgens worstelen en vechten tegen de situatie. Op een gegeven moment komt er een moment waarin we onszelf toestaan om te onderzoeken. In deze onderzoeksperiode leren we een weg vinden in het leven met de ontwrichtende situatie om vervolgens een leven te kunnen leiden voorbij de ontwrichtende situatie. Een leven waarin we meer afgestemd kunnen zijn en meer compassie kunnen vinden voor onszelf.

Lees meer »

De voordelen van de natuur bij jouw herstelproces

Bij het herstellen van een ontwrichtende situatie doorloop je verschillende fases. Of dit nu een burn-out, het verlies van dierbaren, een veranderende prive- of werksituatie is... vaak begint deze fase bij overweldigd worden door de situatie. Een kenmerk dat goed past bij deze fase is overleven, zowel fysiek als mentaal. Gevoelens als machteloos, hopeloos en geïsoleerd raken van jezelf, anderen en je omgeving treden tijdelijk op de voorgrond. Regelmatig is dit het punt waarop we hulp zoeken bij een coach of psycholoog. Daarnaast kan in deze fase de natuur ook een ontzettende kalmerende en positieve bijdrage leveren aan jouw herstel. Ik neem je graag mee in de voordelen van de natuur.

Lees meer »

Dragen jouw rollen bij aan jouw perspectief?

Het zijn onder andere de rollen waar we ons prettig in voelen en die onze identiteit vormen. Soms kunnen deze rollen je beklemmen. Dan heb je even weer de omkering te maken, de route van binnen naar buiten.Zo zit ik zelf al een tijdje te mijmeren over deze rollen en de impact ervan. Zou het niet veel meer dienend zijn dat onze rollen bijdragen aan onze missie en niet andersom? Als we het bekijken vanuit het perspectief van de Gouden Cirkel van Sinek sluit dit helemaal aan. Ik neem je er in mee.

Lees meer »

Gelaagdheid in emoties

Emoties geven ons het gevoel dat we leven, maken ons krachtig en zorgen voor verbinding met de ander. Tegelijkertijd vinden we het ontzettend moeilijk om onze emoties naar anderen te tonen. Er ontstaan vragen als; Welke emoties laat ik wel en niet zien? Wanneer kan ik mijn emoties het beste laten zien? Hoe laat ik überhaupt mijn emoties zien? En bij wie kan dat wel of niet? Emoties zijn een onderdeel van je menselijk bestaan, maar ook regelmatig een gevoelig onderwerp. Ze kleuren je ervaringen, beïnvloeden je gedrag en spelen een cruciale rol in de manier waarop je communiceert met anderen. Wat zijn emoties eigenlijk en hoe kun je ze begrijpen? Je leest er hier meer over.

Lees meer »

Welke factoren dragen bij aan burn-out en wat helpt?

Er is veel geschreven over burn-out/chronische stress en over de term zijn de meningen verdeeld. Ik wil me in deze blog vooral richten op de factoren die kunnen bijdragen aan burn-out en welke dingen jou kunnen helpen voor meer plezier, energie en vertrouwen.

Lees meer »

De kracht van schrijven

Op het moment dat we worstelen met onze gedachten, emoties en levenservaringen kunnen er allerlei hulpbronnen worden ingezet. Hulpbronnen die het onderbewuste stimuleren om gevoelens en emoties te duiden in een andere vorm dan logisch redeneren. Regelmatig vinden we het lastig om meteen woorden uit te spreken over hoe we ons voelen. Schrijven is een vorm die daarbij helpend kan zijn. Naast de natuur en het lichaam waar ik gebruik van maak in mijn begeleiding zou ik graag de kracht van schrijven met je willen delen. Je kunt het gemakkelijk zelf toepassen en dit kan uiteraard ook in de natuur!

Lees meer »

De liefde voor je vak terugvinden

We leren door de jaren heen veerkracht op te bouwen. Dit doen we door keuzes te maken, uitdagingen aan te gaan en de spanning te voelen die dit met zich meebrengt. Soms vergeten we hierbij stil te staan en komen we in een ratrace terecht van meer, sneller, efficiënter, beter, vaker & groter. Regelmatig willen we voldoen aan hetgeen dat van ons gevraagd wordt, dat geeft het gevoel dat je het waard bent en ertoe doet. Althans.. dat is vaak hoe we geleerd hebben dat we ertoe doen. Door buiten onszelf te voldoen aan voorwaarden. Totdat er een moment komt dat we er niet meer aan kunnen voldoen, het overzicht kwijtraken, er steeds meer bij komt en misschien wel iemand teleur moeten stellen. Het begint te schuren en te wrijven in die binnenwereld en er ontstaan mentale, fysieke of emotionele klachten. Als mens hebben we soms dat ongemak of die pijn nodig voor verandering en beweging. Op deze manier wordt de urgentie hoger om daadwerkelijk in beweging komen en het anders te doen. Hoe groot die pijn moet zijn voordat je in beweging komt verschilt per persoon.Het opmerken en ervaren van deze pijn brengt een nieuw perspectief teweeg. Een kans om de situatie en jezelf opnieuw te aanschouwen. Een kans om naar binnen te keren en te kijken wat je nodig hebt om dicht bij jezelf te staan. Een kans om jouw voorwaarden te scheppen voor een fijne (werk)omgeving en vandaaruit te kijken hoe dit van buitenaf bij jou kan aansluiten. Een kans om de liefde voor je vak terug te vinden.Je eigen regie pakken is en blijft voor veel mensen lastig. Je wilt de ander niet teleurstellen, maar jezelf ook niet. We zijn eerder geneigd om deze keer voor die ander te kiezen en vanavond, morgen of volgende week pas voor onszelf te kiezen.

Lees meer »

Een gezonde leefstijl en toch een burn-out?

Ik zie een gezonde leefstijl als een mooie basis om je energiek en fit te voelen. Als je je lichaam geeft wat het nodig heeft en goed verzorgt draagt het bij aan je zelfvertrouwen en lekker in je vel zitten. Toch is er soms iets anders aan de hand en kun je je vinger er niet precies op leggen. Je blijft je vermoeid en onrustig voelen, ondanks dat je gezond bezig bent met je leefstijl en je leven op orde hebt. Een gedachten die in je op kan komen is: “Ik doe er alles aan om gezond te zijn, hoe kan ik nou nog steeds vermoeid zijn en die pieken en dalen ervaren in emoties?”. Er bestaat een grote kans dat je hard je best aan het doen bent vanuit allerlei gezondheid tips die je om je heen hebt opgepikt (en deze je ook echt kunnen helpen), maar je daarnaast vergeet te voelen wat je lichaam echt nodig heeft. Je probeert misschien wel naar een soort ideaal plaatje toe te werken.

Lees meer »

De ervaringen die je met je meedraagt en de kracht van de route van binnen naar buiten.

Een positief perspectief hebben en krachtige momenten voelen is goud waard. Ze zijn waardevol om je vooruit te bewegen. Je ziet kansen en er is ruimte om dingen op te merken die je anders niet zou zien. Ze kunnen je makkelijker over de streep trekken om toch die stap te nemen om ergens voor te gaan. Maar wat als je deze krachtige momenten en het positieve perspectief al een tijdje niet ervaart? Blijft dit zo? 

Lees meer »