Gelaagdheid in emoties

Gepubliceerd op 25 september 2023 om 15:04

Emoties geven ons het gevoel dat we leven, maken ons krachtig en zorgen voor verbinding met de ander. Tegelijkertijd vinden we het ontzettend moeilijk om onze emoties naar anderen te tonen. Er ontstaan vragen als; Welke emoties laat ik wel en niet zien? Wanneer kan ik mijn emoties het beste laten zien? Hoe laat ik überhaupt mijn emoties zien? En bij wie kan dat wel of niet? Emoties zijn een onderdeel van je menselijk bestaan, maar ook regelmatig een gevoelig onderwerp. Ze kleuren je ervaringen, beïnvloeden je gedrag en spelen een cruciale rol in de manier waarop je communiceert met anderen. Wat zijn emoties eigenlijk en hoe kun je ze begrijpen? Je leest er hier meer over.

Wat zijn emoties?

Een emotie is een innerlijke beleving die ook fysiek geuit kan worden. Het is een gevoel dat gekoppeld is aan een ervaring of situatie. Een emotie wil gevoeld worden. Ze dienen als mechanismen om je te helpen overleven. Het is een complexe psychologische en fysiologische reactie op interne of externe prikkels. Een emotie is daarom onderdeel van een ervaring en gaat gepaard met gedachten en kunnen een duidelijk fysiologische component hebben, zoals verhoogde hartslag, zweten of veranderingen in de ademhaling, die ons lichaam voorbereiden om adequaat te reageren op een situatie.

 

De gelaagdheid in emoties

Doordat we bepaalde emoties niet of niet volledig hebben verwerkt ontstaat er een gelaagdheid in de emoties die we voelen. Zo heb je secundaire en primaire emoties. Een secundaire emotie is een emotie waar we ons vaak van bewust zijn en die lang kan blijven hangen. Denk bijvoorbeeld aan frustratie, boosheid of angst. Onder deze emotie ligt vaak nog een onderdrukte kwetsbare emotie waar je tegen vecht. Dit is de primaire emotie. Je merkt bij een secundaire emotie vaak dat je lijf zich meer aanspant om iets tegen te houden dat eigenlijk gezien wil worden. Dit gebeurd overigens vaak onbewust.

De primaire emotie is een emotie die vaak korter duurt en precies jouw pijn aanraakt. Denk bijvoorbeeld aan verdriet dat gaat over eenzaamheid of je afgewezen voelen. Deze emotie geeft (niet altijd meteen maar vaak wel vlak erna) opluchting als deze geuit wordt. We vinden het regelmatig moeilijk om deze primaire emotie te voelen. Het brein heeft slimme manieren en overtuigingen gevormd om geen of weinig primaire emoties te voelen. Ze zijn vaak te kwetsbaar of pijnlijk voor het brein om onder ogen te zien, maar wel belangrijk om te helen van onze "vroegere" pijnlijke stukken.

 

Waarvoor dienen emoties?

Emoties hebben verschillende belangrijke functies in ons leven. Denk bijvoorbeeld aan de functie van overleving op bedreigende situatie. Maar ook als communicatiemiddel om anderen te laten weten hoe het met je gaat en wat er bij je van binnen afspeelt, zodat er sociale interactie en begrip ontstaat. Emoties helpen je ook om keuzes te maken en fungeren als een kompas waardoor je prioriteit geeft aan bepaalde behoeften of verlangens. Ze motiveren je om actie te ondernemen. Emoties dienen ook voor zelfregulatie, zoals het herkennen wanneer je stress ervaart, boos wordt of verdrietig bent. Het stelt je in staat om gehoor aan te geven aan wat je voelt door gezonde coping mechanismen in te zetten of te ontwikkelen. Emoties dienen voor verbinding, want als we elkaar begrijpen kan de band met die ander versterkt worden. Het onderdrukken of negeren van emoties kan onder andere leiden tot stress, angst en depressie. Het omarmen en begrijpen van emoties kan daarentegen leiden tot een betere geestelijke gezondheid en welzijn.

 

Emoties en gezondheid

Gelukkig ontstaat er een groeiend bewustzijn van de impact van emoties op onze fysieke en mentale gezondheid. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat onderdrukte emoties en chronische stress met elkaar in verband staan en kunnen leiden tot gezondheidsproblemen en ziekten. Een bekende arts genaamd Gabor Maté heeft hier ook interessante boeken over geschreven. Wanneer we er naar streven om onze emoties te (h)erkennen en gezonde manieren vinden om ermee om te gaan draagt dit positief bij aan je gezondheid en algehele welzijn.

 

Emoties en regulatie

Als je je emoties kunt reguleren heb je het vermogen om je emoties toe te laten en te ervaren en daarnaast te beheersen. Emotieregulatie helpt je omgaan met stressvolle situaties waardoor je lekkerder in je vel zit. Technieken zoals mindfulness, ACT, ademhalingsoefeningen en het uiten van emoties kunnen allemaal bijdragen aan effectieve emotieregulatie. 

 

Kortom, emoties spelen een essentiële rol in je leven. Ze helpen je navigeren door de wereld, je innerlijke wereld te begrijpen en verbinding te maken met anderen. Het is belangrijk om emoties te (h)erkennen, te accepteren en gezonde manieren te vinden om ermee om te gaan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.