Chronische stess en burn-out

Gezonde en ongezonde stress

Een gezonde hoeveelheid stress op een dag of in een week is afhankelijk per persoon. Normaal gesproken zijn je stresshormonen (cortisol) 's ochtends het hoogst en nemen ze gedurende de avond af, zodat je weer lekker kunt slapen. Bij chronische stress blijven je stresshormonen hoog en sta je continu in een alert stand. Je hebt het gevoel dat je op je hoede moet zijn en dat kost je energie.

Je stresslevels hebben niet één rechte lijn. Gedurende een dag zullen er pieken en dalen ontstaan. In je ontspan momenten krijgt je lichaam de kans om te herstellen. Het is helpend als je jezelf goed kent, weet wat jou wel en niet doet opladen en wat jou ontspanning geeft. Op deze manier pleeg je geen roofbouw op je lichaam en blijf je dicht bij jezelf. De hoeveelheid stress die je kunt hanteren, waar je stress van krijgt en hoe vaak je een herstel moment nodig hebt is van verschillende factoren afhankelijk. Het is onder andere afhankelijk van de leefstijl die je hanteert, extern belastende situaties, sociale steun, je persoonlijkheid (jeugd en coping) en de neurale bedrading in je brein. Ook goed om te weten is dat de mate van stress die je kunt hanteren flexibel is en dus geen vast gegeven. Je ontwikkelt je gedurende je leven en je veerkracht kan door bepaalde ervaringen toenemen of afnemen.


"De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landen, maar waarnemen met nieuwe ogen"

Marcel Proust

Verschil tussen acute en chronische stress

Acute stress met voldoende ontspanning is gezond. Het helpt je keuzes te maken en deadlines te halen of misschien wel het belangrijkste om überhaupt uit bed te komen. Wanneer je jouw lichaam minder goed kent en minder serieus neemt (maar beperkende gedachten juist heel serieus neemt) ontstaat er langzaam een gebrek aan hersteltijd. Blijf je je lichaamssignalen negeren en neem je niet voldoende ontspanning tegenover stress? Dan wordt dit vanzelf chronische stress met als mogelijk gevolg burn-out. Je voelt niet meer het verschil tussen ‘aan’ en ‘uit’ staan doordat de normaalwaarden van je stresshormonen zijn verschoven in je lijf. Je voelt continu een bepaalde onrust in je lijf en dat gaat zich uitendelijk uiten in mentale, lichamelijke en emotionele klachten. Hoe zou het zijn om de strijd niet meer aan te hoeven met jezelf? Dat je jezelf beter leert kennen vanuit een milde en accepterende houding naar jezelf? En dat je weer kunt ontspannen en vertrouwen op je lichaam vanuit verbinding met jezelf?


Plan gerust eens een vrijblijvende digitale afspraak in als je je herkent in bovenstaande. Ik leg je graag meer uit.

Je kunt voor meer informatie ook kijken bij 1:1 traject.